Zaanse routes

Binnen de Zaanstreek zijn er diverse wandel- en fietsroutes. Nu ook VIP arrangementen.

Alle routes voeren langs de rijke historie van de Zaanstreek. Hieronder een beschrijving van wat u zoal onderweg tegen kunt komen.

Nieuw! VIP arrangement
Hebt u als Zaans bedrijf gasten uit het buitenland op bezoek en u wilt die kennis laten maken met de Zaanstreek? Neem dan zeker even contact met Jeroen op. In overleg kan dan een programma (ochtend, middag, avond) worden samengesteld.
 

WANDELEN

Czaar Peter Tour
Vanaf het startpunt bij het Czaar Peter beeld op de Dam in Zaandam gaat de wandeling naar de historische Grote Sluis (van 25 meter) en de nieuwere Wilhelminasluis (125 meter). Daarna via het oude hart van Oostzaandam, de Klauwershoek en de Zuiddijk, langs het voormalig gemeentehuis van Zaandam naar de Hogendijk.

Hotel Inntel - Zaanse stijl

We komen langs plekken waar Claude Monet woonde en werkte. Langs havengezichten, een historisch gemaal en door een bijzonder plantsoen wordt het Czaar Peter Huisje bereikt. Onderweg zijn vele gevelstenen, standbeelden en monumenten gepasseerd, allen met hun eigen verhaal. De gids weet van elk detail wel iets bijzonders te melden.

Beschermd dorpsgezicht
Zaandijk, dat ooit als naam D'Vijf Broers had, is één van de drie beschermde dorpsgezichten die Zaanstad rijk is. De Lagedijk van Zaandijk is een aaneenschakeling van prachtige koopmanswoningen, met vaak luisterrijke deuren en ornamenten. Het houten snijwerk toont symbolen van handel, zeevaart en familiewapens. De bijenkorf van de familie Honig komt hier veelvuldig voor.

Wist u waarom de Onafhankelijkheidsverklaring van Amerika op Zaans papier werd gedrukt? Tijdens de route is er volop gelegenheid om hierover vragen te stellen. Een van de huizen kan worden bezocht en in het weekend kan ook een expositie in het Weefhuis worden bekeken. Vanaf de eeuwenoude Gerrit Jan Honigsluis kan met een voetveer de Zaan worden over gestoken naar de molens van de Zaanse Schans.

Op de Zaanse Schans zijn diverse mogelijkheden voor een bezoek, een terras of een of andere voortzetting van de Zaanse ontdekkingsreis. Boot, bus of trein vertrekken vanaf of vlakbij de Zaanse Schans naar alle bestemmingen.

Czaar Peter Beeld op de dam in Zaandam

FIETSEN

Er zijn diverse fietstochten door de Zaanstreek mogelijk van ongeveer 20 km (of langer).

Sluipweggetjes
Gekozen kan worden voor stadse routes door de boeiende bebouwing met sluipweggetjes door parken en recreatiegebieden, met een variant door het verstilde Haaldersbroek, wat ook weer een beschermd dorpsgezicht is. Deze zeer oude, oorspronkelijk katholieke, enclave vormt tevens de toeganspoort tot een lange rij typisch hollandse woonboten, waar u het gevoel krijgt dat u over de erven van de bewoners fietst.

Landelijk
Er kan ook worden gekozen voor een tocht langs de forten van de Stelling van Amsterdam, een Unesco monument. Of het landelijke Oostzaan met haar uitgestrekte recreatiegebied het Twiske. Daar doorheen kan worden gefietst naar de machtige Wijdewormer met haar kaarsrechte wegen. De Wormer is een van de polders die in de 17e eeuw door windmolens is drooggepompt en ingericht volgens het toen geldende wiskundige ideaal: de rechthoek. Het toppunt van volmaaktheid!
Vanuit de polder kan bijvoorbeeld langs de ringvaart gekoerst worden richting de vroegere walvisvaardersdorpen, Jisp en Wormer.

Neem contact op met de stadsgids om u aan te melden.

 


Grotere kaart weergeven