Wandelroutes

Wandeling 1: Czaar Peter Tour
Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en start bij het standbeeld van Czaar Peter op de Dam in Zaandam. Vanaf het beeld wordt gelopen via de Damstraat, over de sluizen naar de Klauwershoek. Vervolgens wordt het oude stadhuis van Zaandam gepasseerd, het Zaangemaal en het Zaantheater. Via de Hogendijk langs het ‘Blauwe huis’ van Monet, de haven en de Russische buurt wordt achterlangs het Czaar Peter huisje bereikt. Entree niet inbegrepen, rondleiding wel. De afstand is niet groot, zo’n 3,5 km., maar er wordt veelvuldig stil gestaan bij monumenten, gevelstenen en standbeelden. Aan de hand van historische afbeeldingen wordt het ontwikkelingsverhaal verduidelijkt.

Wandeling 2: Tussen Leven en Dood
Het lintdorp Zaandijk had vroeger op haar noordgrens een watermolen staan: het Leven. Op de zuidgrens staat meelmolen de Bleeke Dood. Zaandijkers woonden dus tussen Leven en Dood. Een groot deel van het dorp bevindt zich nog in originele staat en heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en kent als startpunt molen de Dood, bij de Julianabrug. De Lagedijk volgend wordt er gelopen tot de Gerrit Jan Honig sluis. Vandaar gaat de route naar het buurtje Domineestuin (“Achter de Kerk”) om vervolgens door het dorp terug te keren naar de Lagedijk. Afhankelijk van de dag en het seizoen zijn er diverse variaties en bezoeken mogelijk. De basiswandeling beslaat ongeveer 5 kilometer.

Wanneer
De gids (Jeroen) is beschikbaar op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag.
Op deze dagen is er in principe een ochtend- en een middagprogramma, namelijk van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur. Wanneer welke route wordt gelopen of gefietst hangt af van de aanmeldingen (minimaal 4). Deze dienen uiterlijk de dag tevoren binnen te zijn. € 12,50 per persoon. Groepskorting vanaf 10 personen.

Aanmelden
Aanmelden kunt u het beste doen via telefoonnummer 06 - 55 34 07 68 of via het aanmeldformulier.